6 feb 2013

Receptes del taller de cuina depurativa


Hem iniciat de nou els tallers demostratius de cuina sana a l’Espai Cuina de Milar Paloma Turu amb una sessió sobre “Cuina depurativa”, molt adequada per netejar el cos després dels excessos del Nadal.
Amb la dieta diària habitual, l’estrès i l’oxidació, el nostre cos assimila una certa quantitat de toxines i radicals lliures. Algunes d’elles les eliminen però d’altres queden presents i s’incrementen en èpoques de grans tiberis com és el cas de les festes Nadalenques.  Com a mínim dos cops l’any ens caldria fer una depuració del nostre organisme.
En el taller us donem consells sobre els productes, formes de cocció i amaniments d’aquest tipus de cuina i us presentem algunes receptes, com sempre fàcils d’elaborar i delicioses. Us les adjuntem en aquest post.

Benvinguda amb suc de fruites del bosc
Ingredients
De 2 a 6 sobres de infusions de fruites del bosc, 
1l aigua
1cull. melassa o agave 
Canyella ( en branca ) 
Panses 
Orellanes
Gingebre fresc
Ratlladura de llima o taronja
Fulles de menta
1 o 2 claus
Elaboració
1. Fer bullir l’aigua.
2. Afegir els ingredients
3. Deixar infusionar.

Caldo depuratiu
Ingredients
Ceba
Api
Pastanaga
Poma
Aigua
Elaboració
1. Tallar tots els ingredients
2. Fer-los bullir durant 1 hora.

Paté d’algues i tofu
Ingredients:
½ tassa d’alga d’espagueti de mar
2 cull. petites de concentració de suc de poma
1 cull. vinagre d’arròs o poma
Orenga
1 Bloc de tofu fresc
Oli d’oliva
Mostassa
Verdures: api, carbassó i pastanaga
Elaboració
1. Col•loquem les algues en remull uns 10-15 minuts.
2. Les colem i posem en 1 cassola amb una mica d’aigua. Ho fem coure uns 20 minuts amb el concentrat de poma i el vinagre.
3. Quan faltin 5 minuts incorporem el tofu. 
4. Ho triturem tot i afegim l’orenga i la mostassa al gust.
5. Tallem les verdures a tires i les bullim 3-5 minuts al dente i les omplim amb el paté.

Crema de carbassa amb germinats
Ingredients
1 Ceba
½ carbassa petita
1 fulla de llorer
Oli
Sal o miso
Aigua
Elaboració
1. Potxem la ceba amb l’oli i afegim la sal.
2. Incorporem la carbassa, 1 fulla de llorer i ho cobrim d’aigua.
3. Ho fem bullir durant 20 minuts a foc mig.
4. Ho triturem tot i si volem podem afegir un formatge light o una crema de soja.

Mongeta verda amb algues
Ingredients
Mongeta verda llarga o  perona.
1 porro
Algues Arame
Llavors de sèsam
Salsa de soja
Oli d’oliva, sal
Salsa de reducció de poma (JCM)
Elaboració
1. Bullim les mongetes al dente (10 minuts) i tallem la cocció amb aigua fresca.
2. Posem unes quantes algues en remull.
3. En una cassola posem el porro tallat a juliana i, quan està “poxat”, escorrem unes quantes algues i les afegim juntament amb les mongetes i 2 cullerades de salsa de soja i 2 de concentrat de poma.
4. Ho deixem 6 minuts, afegim una mica de sal (opcional) i oli i ho decorem amb el sèsam. També hi podríem afegir trossos de tofu i tindríem un plat molt complert amb proteïna vegetal.

Carxofes amb all al wok
Ingredients
1 kg. de carxofes
6 o 7 grans d’all
Oli
Sal
Pebre
Elaboració
1. Netegem les carxofes i les tallem a quarts
2. Posem al wok una mica d’oli i tots els alls sense pelar amb el gas baix. Ho deixem uns 20 minuts i anem remenant de tant en tant.
3. Afegim sal i pebre i servim.

Endívies a la planxa amb vinagreta de soja
Ingredients
Endívies
Oli
Sal
Pebre
Vinagreta: oli, soja, pebre, una mica de concentrat de poma o mel.
Elaboració
1. Marquem les endívies a la planxa, les salpebrem i posem en una safata.
2. Vinagreta: emulsionem tots els ingredients
3. Posem la vinagreta pel damunt.

Amanida d’enciam, api, poma i nous amb vinagreta de nous
Ingredients
Api francès
Poma golden
Nous
Enciam
Vinagreta: 10 nous, oli, suc d’1 o 2 taronges, 1cull. de mostassa, 1 o 2 dents d'all, vinagre de poma, sal i pebre. 
Elaboració
1. Tallem a juliana molt prim l’api, la poma a quadrats i l’enciam també a juliana i les nous a trossets petits.
2. Vinagreta: Emulsionem tots els ingredients.
3. Barregem tots els ingredients en un bol juntament amb la vinagreta.
4. Podem servir en 1 motllo o un bol.

Saitán a la planxa amb bròquil i carbassa
Ingredients
Saitán
Carbassa
Bròquil
Oli
Sal
Pebre
Elaboració
1. Tallem el saitán i el marquem a la planxa
2. Escaldem la carbassa tallada a trossos al dente
3. Escaldem el bròquil al dente i el passem per aigua freda per tallar la cocció.
4. Saltegem el saitán a la planxa.
5. Passem les verdures per la mateixa paella amb una mica d’oli, sal i pebre
6. Servim el saitán acompanyat de les verdures.

Salmó amb llit de verdures
Ingredients
4 Talls de salmó
Verdures: espàrrecs verds, pebrot verd, pebrot vermell, pastanaga i carbassó.
Sal, herbes aromàtiques i oli
Elaboració
1. Tallem les verdures a tires i les posem a coure al forn amb la tècnica de papillota (amb paper sulfuritzat o un motllo de silicona).
2. Condimentem el salmó amb pebre, herbes aromàtiques i una mica d’oli.
3. Posem a coure el salmó amb la mateixa tècnica de papillota uns 10 o 12 minuts al forn o uns 6 minuts al microones.
4. Servim el salmó amb el llit de verdures. El podem acompanyar amb una salsa d’all i julivert.

Pinya a la planxa amb sucre morè
Ingredients
1 pinya natural
Sucre morè
Elaboració
1. Pelem la pinya.
2. La marquem a la planxa
3. Afegim una mica de sucre morè o reducció de mòdena.

Aranja amb taronja i magrana
Ingredients
1 aranja
1 taronja
1 magrana
Elaboració
1. Tallem a làmines o grills l’aranja i la taronja
2. Afegim la magrana pel damunt
3. Reguem amb una mica de suc de magrana.