21 mar 2011

EL ROVELL DE LA CIUTAT VELLA. Entre el brogit i la calma

El Mercat de Santa Caterina està situat al bell mig de ciutat vella. Allà pots trobar-hi el pols de la ciutat, el dia a dia dels veïns comprant amb la confiança que els donen els botiguers de tota la vida. L’edifici que data del 1848 va ser remodelat i inaugurat el maig del 2005 després de sis anys de reformes dins del pla de reformes que l’Ajuntament de Barcelona està duent a terme en els mercats. Se’n va fer càrrec el taller d’Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, amb la voluntat de recuperar per a la ciutat el color i la vitalitat de les antigues places de vendre. L’element més emblemàtic és la coberta, amb un mosaic de molts colors d’inspiració gaudiniana realitzat amb 325.000 peces. Els treballs van complicar-se més de l’esperat en trobar-se restes arqueològiques al subsòl, fet que va obligar a modificar el projecte inicial.

Va ser el primer mercat cobert de la ciutat. Es va construir en un antic terreny eclesiàstics, un cop enderrocat un convent, el 1835. Els monjos tenien un pou que va desaparèixer durant una de les transformacions del mercat, que segons es deia, tenia propietats miraculoses per a curar les febres palúdiques. En la placeta es feia una fira de càntirs per Sant Domènec. La intenció era proporcionar queviures als sectors més populars de la ciutat i ser un mercat a l’engròs i de venda de carn. Més recentment, durant la postguerra va ser un centre d’abastament de la ciutat i de les poblacions del voltant.

Tot passejant arribem al Pla de la Catedral sempre amb el brogit d’activitats, gent i turistes que la visiten. Però malgrat ser un barri molt concorregut, podem trobar uns quants racons per a la quietud i la calma. En el carrer de Santa Llúcia, que surt de davant de la porta principal de la Catedral, hi ha la petita església romànica que dóna nom al carrer. La Verge de Santa Llúcia és la patrona dels oftalmòlegs i de tots els oficis que requereixen bona vista. Davant mateix trobem la Casa de l’Ardiaca, edifici gòtic amb un encantador pati presidit per una gran palmera i una font que per Corpus s’hi pot veure l’ou com balla. En aquest edifici hi ha l’Arxiu Històric de la Ciutat.

Carrer Bisbe amunt ens desviem pel petit carrer de Montjuïc del Bisbe fins a la Plaça Sant Felip Neri on ens acollirà un ambient únic. Les velles parets de l’església tenen les petjades de la guerra civil durant els bombardejos del 30 de gener de 1938. Quan es va reconstruir la plaça s’hi van traslladar parcialment dues façanes d’edificis renaixentistes d’antics gremis de sabaters i de calderers des del seu emplaçament originari, a causa de l’obertura de l’Avinguda de la Catedral i la Via Laietana. A l’Hotel Neri –en un antic palau medieval- trobarem l’espai ideal per a fer un bon àpat en un ambient càlid i tranquil.

Si es decideix fer el recorregut en sentit invers, podeu dinar al concorregut Restaurant Cuines del Mercat de Santa Caterina amb moltes opcions per a tots els gustos i els pressupostos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario