En el cor del barri de la Ribera , al costat de l’esvelta església de Santa Maria del Mar, hi ha els vestigis dels comerços que van donar noms als carrers del barri. Tots fan referència als gremis que es van instal·lar durant els segles XIII i XV: Argenteria, Flassaders, Vidreria, ... i que van constituir el centre econòmic de la ciutat. És un dels barris tradicionals del centre històric. En aquells temps, el mar arribava a tocar el barri. La propera Barceloneta estava separada i constituïa la Illa de Maians. Els mercaders van construir els seus palaus que podem gaudir-ne en el carrer Montcada. L’església Santa Maria del Mar es va construir a les afores de la muralla de la ciutat amb uns 50 anys, temps rècord en aquell temps i gràcies a les aportacions dels comerciants del barri i el treball dels descarregadors del moll –bastaixos-. Aquests transportaven la pedra de la propera muntanya de Montjuïc per a la seva construcció. A les portes de l’església podem veure unes petites figures que ens els recorden. Els arquitectes van ser Berenguer de Montagut i Ramon Despuig.
Podem trobar la serigrafia d’una botiga a l’engròs de gra, un bar que utilitza de taulell l’antiga pica d’una bacallaneria, un restaurant instal·lat en un espai utilitzat de bàscula per a pesar.
Entrar en aquests petits llocs ens transporta en el temps. És però, en la antiga botiga de fruits secs de l’any 1851 a prop de les parets de Santa Maria del Mar, on tens més aquesta sensació. Només entrar ja perceps una olor i un ambient que et fan sentir a gust enmig d’avellanes, de nous i d’ametlles recent torrades. Tot ben posat, en taulells que han resistit el pas del temps. Hi pots trobar olis, vinagres, mels, herbes i espècies. Al fons hi ha l’antic forn, funcionant amb llenya com el primer dia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario