1 feb 2012

Una ruta pel barri de la Salut de Barcelona

Encerclat per la Travessera de Dalt i els barris de Vallcarca i el Carmel hi ha el barri de la Salut de Gràcia, que rep el nom d’ una petita capella dedicada a la Mare de Déu del mateix nom, construïda per Antoni Morera per a combatre l’epidèmia de còlera que va patir Barcelona a mitjans del segle XIX. A finals d’aquest segle, es van instal·lar moltes de les segones residències de la burgesia de l’Eixample. Eren terres ocupades per masos i recintes hospitalaris. Encara podem admirar algunes de les masies, com Can Xipreret –seu social del Club de Tennis La Salut des de l’any 1902- o la Masia Can Tusquets a la Travessera de Dalt núm. 61 amb el seu preciós rellotge de sol.

A principis del segle XX, Antoni Gaudí va decidir construir una urbanització en aquest barri amb la idea que fos una ciutat-jardí, on s’integressin cases, carrers i espais comuns amb la natura. Gràcies a Eusebi Güell ho va dur a terme. Malgrat que no va funcionar com a negoci, en va quedar un magnífic parc, el Parc Güell, des d’on es pot admirar tot Barcelona amb el mar al fons i la muntanya al darrera.


 El Parc Güell -que ha esdevingut un dels reclams turístics de la ciutat- és ple cada dia d’estrangers que volen admirar el mestratge de Gaudí, inspirat en les formes orgàniques de la natura. Des de la Travessera de Dalt o des de la Pl. Lesseps riuades de turistes s’enfronten amb els carrers empinats que espeteguen al parc. Des del carrer Coll del Portell hi ha diversos edificis que han quedat amagats pel creixement de la ciutat, com la casa Vilaró (núm. 43) –edifici racionalista de Sixt Illescas; l’anomenada casa de Ferro (núm. 52), edifici d’apartaments de Francesc Rius; la Casa Miranda (núm. 74) que funciona com casal del barri. Pujant pel carrer Larrard des de Travessera de Dalt, podem admirar cases com la de la Rambla Mercedes, que sembla excavada a la roca i la del carrer Olot -davant l’entrada principal del Parc-, que va servir d’inspiració a Carlos Ruiz Zafón per crear la residència d’Andreas Corelli a la seva novel·la “El juego del ángel”.


Des de l’entrada principal, pujant per les espectaculars escales, s’accedeix a l’espai anomenat Sala Hipòstila o de Les Cent Columnes, que Gaudí havia dissenyat com a espai per a ubicar-hi el mercat de la urbanització. Des d’aquesta sala o bé per un passeig enjardinat, s’accedeix a una petita carretera que serpenteja fins a l’entrada de la Carretera del Carmel. Podem també creuar per un bosc que es conserva força salvatge i poc urbanitzat. A la sortida de la carretera i un cop creuada la gran porta de ferro, trobem l’edifici de l’hospici del Cottolengo del Pare Alegre i algunes de les mansions més elegants de Barcelona, entre les quals la Torre Aleu, on visqué la primera dona que va exercir la medicina a Catalunya, Dolors Aleu.


Retornant pel carrer de Mare de Déu de la Salut, arribem al Santuari de Sant Josep de la Muntanya, un complex religiós amb església i asil. D’aquest conjunt en forma part la Masia Can Tusquets a Travessera de Dalt, on hi ha un hospici infantil.




Dues places amb molta història, racons amagats i anècdotes

L’actual plaça de Sant Jaume, que acull els edificis de les dues institucions més importants de la ciutat, data del segle XVII. Està ubicada on hi havia el centre de l’antiga Barcino. Al segle XIX es va construir la façana actual de l’Ajuntament, un cop va ser enderrocada l’antiga església de Sant Jaume. A la façana de la Generalitat hi ha la figura de Sant Jordi, patró de Catalunya i a la de l’Ajuntament hi ha dues figures: a la dreta, el Conseller Joan Fiveller, que sembla dir amb la ma: “Em sembla que plou!” i a l’esquerra, el Rei Jaume I que li respon: “Doncs passa dins!”.


Molt a prop, al carrer Paradís, al costat del popular establiment de frankfurts “Conesa”, ens trobem al número 10 amb l’entrada del Centre Excursionista de Catalunya. El 1877 van adquirir un edifici del segle XV on emergien els capitells de tres columnes romanes del temple d'August, del segle I. El temple es va erigir en honor del primer emperador i fundador de Barcino.

Del temple romà de l'antiga Barcino només han perdurat quatre grans columnes i una part de l'entaulament. Arriben als nou metres d’alçada, de fust estriat i capitell corinti.  Delimitaven un dels angles del temple. Tres d'elles no s'han mogut mai del seu emplaçament original. L'altra va estar durant molt temps exposada a la plaça del Rei.

La primera colònia romana es va instal·lar sobre el Mont Tàber (a l’entrada del CEC hi ha el senyal de l’altitud del Mont Tàber). Amb el pas del temps es convertí en la Barcelona actual.
El Centre Excursionista de Catalunya va néixer el s. XIX en ple auge del romanticisme. L’objectiu principal estava centrat en la recerca i la creació científica, literària i artística de Catalunya. Es va crear una societat que es va anomenar Associació Catalanista d'Excursions Científiques.
A pocs metres, tot passant per darrera la Catedral de Barcelona, podem distingir a la paret de la mateixa marques dels signes de les famílies de picapedrers que van treballar durant la seva construcció. Eren marques per a distingir i comptar a qui calia pagar la feina.

Baixant el carrer de Santa Clara o tot passant pel preciós pati del Palau del Lloctinent –actual Arxiu de la Corona d’Aragó- arribem a la Pl. del Rei. És un dels conjunts monumentals més importants. L’escultura de ferro de Chillida contrasta amb antics edificis com el Palau Reial amb el Saló del Tinell on els Reis Catòlics van rebre Colom arribat d’Amèrica; la Capella de Santa Àgata i el Museu d’Història de la Ciutat, ubicat a la plaça des del 1931 quan va ser traslladat pedra a pedra des del carrer dels Mercaders.

La presó estava situada a l’actual Museu Marés i des de la Pl. del Rei es traslladava els presos, amb un rètol que anunciava de què se’ls acusava, fins a les forques, situades al Pla de Palau, al Born.
Les forques van ser, des de l’Edat mitjana fins al segle XIX, un element quotidià al paisatge barceloní. En el període feudal els senyors tenien dret a alçar forques a les seves terres per demostrar el seu poder jurisdiccional. Generalment hi havia forques de caràcter fix, tot i que en ocasions especials se n’instal·laven de temporals. Solien estar situades prop dels escorxadors, ben a la vora d’ on també morien els animals, o als límits jurisdiccionals o vies d’accés. Als condemnats, normalment, se’ls deixava diversos dies penjats a les forques per tal de donar exemple, i quan es tractava de delictes molt greus fins i tot se n’esquarteraven els cossos i es deixaven podrir els trossos..

D’aquells temps en què s’executava amb forca prové l’expressió “la quinta forca” per a expressar llunyania. Barcelona tenia quatre forques dins les muralles, i n’hi havia una altra fora, molt allunyada, a la zona de la Trinitat.

20 dic 2011

Neules farcides de xocolata

Aquí us deixem una recepta de postre de Nadal perquè sigueu una mica originals aquestes festes!

Ingredients
150 g de xocolata negra
150 g de praliné
Neules artesanes

Elaboració

  1. Fonem la xocolata al banya maria i incorporem el praliné a la barreja fins que quedi a punt de pomada.
  2. Deixem reposar una mica i farcim les neules amb l'ajuda d'una mànega de pastisseria. Les reservem en un lloc a recer de la humitat.
  3. Es poden acompanyar de nata o gelat de torró

 

14 dic 2011

Receptes Aperitius i Tapes


Petit fours de flors i Vol-au-vents
Paté de formatge i raïm
Ingredients
1 grill petit de ceba
1 terrina Philadelphia
100 g. gorgonzola
1 cullerada de crema de llet
50 g de nous pelades
Galetes salades
1 gotim de raïm negre
Elaboració
Triturem els formatges amb la ceba i la crema de llet a la batedora.
Hi barregem les nous pelades
Servim sobre una galeta salada i decorem amb un tallet de raïm

Botifarra negra i pinyons i confitura de ceba
Ingredients
1 botifarra negra
50 g pinyons
1 pot melmelada ceba
Elaboració
Passem els pinyons per la paella
Traiem la pells de la botifarra negra i la barregem amb els pinyons
Ho aixafem i remenem i omplim els volovans
Hi posem al damunt la confitura de ceba

Alvocat i cueta de gamba
Ingredients
1 alvocat
1 llima
Tabasc
Cuetes de gamba o llagostinera
Elaboració
Triturem l’alvocat amb el suc de la llima
Omplim els volovans
Decorem amb la gamba

Xupitos
Xupito de pèsols i pernil
Ingredients
1 paquet de pèsols petit
100 g pernil o bacon
Elaboració
Bullim els pèsols amb aigua i sal
Els escorrem i reservem una mica l’aigua
Ho triturem i anem afegint aigua de mica en mica fins que quedi una crema espessa
Adornem amb una mica de pernil passat pel microones o la paella

Culleretes
Tonyina marinada amb sèsam
Ingredients
1 tall de suprema de toyina (pot ser congelada)
Vinagre de poma
Salsa de soja
1 cull. de mel
Elaboració
Fem una vinagreta emulsionant amb el vinagre, la salsa de soja i la mel
Marinem la tonyina amb la vinagreta
Arrebossem amb sèsam

Guacamole amb xip
Ingredients guacamole
1 alvocat
Llima o llimona
1 ceba
1 tomàquet
Tabasc
Sal i pebre
1 o 2 cull. D’oli
Xips de plàtan
Elaboració
Tallem la ceba i el tomàquet sense pell ni llavors a bruinoise.
Triturem l’alvocat amb la sal, pebre, tabasc, oli i el suc de la llima o llimona. Podem deixar el pinyol a dins fins l’hora de sevir per evitar l’oxidació.
Afegim la ceba a trossets i el tomàquet i ho remenem. Opcional: tàperes o cogombrets petits.
Omplim les culleretes i decorem amb una xip de plàtan-

Brotxetes i pinxos
Cherry amb mozzarella, anxova i sèsam
Ingredients
1 bossa de boletes de mozzarela
1 bossa cherrys petitons
1 llauna petita anxoves
Sèsam
Elaboració
Fem una broxeta punxant el cherry i la mozzarela i adornem amb l’anxova
Ho passem per sèsam

Bola de formatge de cabra amb pebre vermell, curry, sèsam, 
Ingredients
Formatge de cabra sense pell
Pebre vermell, curry i sèsam
Elaboració
Fem boletes amb el formatge de cabra i l’arrebossem amb
pebre vermell, curry i sèsam.
Opcional: també es pot arrebossar amb llavors de rosella o festucs.

Patates amb muscos en escabetx
Ingredients
1 llauna de muscos en escabetx
2 patates
2 cullerades de maionesa
Elaboració
Bullim les patates amb pell i les tallem a rodanxes.
Posem en el pot de la batedora la maionesa i 6 dels musclos i ho triturem.
Cobrim les rodanxes de patata amb la maionesa i decorem amb un musclo.

Formatge del cadí, blat de moro torrat i mel
Ingredients
1 tall de formatge del cadí
1 bosseta de blat de moro torrat
Mel
Elaboració
Fem tacs quadrats amb el formatge.
El passem per la mel
Triturem el blat de moro i arrebossem el formatge

Montaditos
Integral amb salmó i cibulet
Ingredients
Pa bimbo integral
Salmó
Maionesa
Elaboració
Tallem el pa bimbo amb un motllo
L’untem amb maionesa i cobrim amb el salmó
Decorem amb cibulet

Formatge fos i melmelada de tomàquet, ceba o figues
Ingredients
Pa bimbo
Formatge emental ratllat
Melmelada de tomàquet, ceba o figues
Elaboració
Tallem el pa i hi posem una mica d’oli o mantega
Afegim al damunt el formatge ratllat i li donem un cop de forn
Posem a sobre la melmelada

Integral a les fines herbes i rabes
Ingredients
Pa Bimbo
1 Philadelphia a les fines herbes
Rabes
Elaboració
Tallem el pa i l’untem amb el formatge
Tallem els raves a rodanxes i els col•loquem per sobre.
Decorem amb una mica d’orenga.
Opcional: en comptes de raves trossets de cranc.

Postres 
Sopeta de fruits vermells amb gelat de llimona
Ingredients
200 gr. de sucre morè
¼ l. ó 300 gr. aigua
1 capsa de fruits vermells congelats
1 gelat de llimona, de torró....
Elaboració
Preparem un almívar amb el sucre i l’aigua.
Ho deixem bullir una estona i afegim les fruites vermelles.
Ho triturem i passem pel xinès.
Servim amb xupitos, terrines o copes de còctel la sopeta i al damunt el gelat.

12 dic 2011

Preparació per al Nadal: dieta depurativa i desintoxicant en 7 dies

  1. Té com a objectiu desintoxicar l’organisme i eliminar algun quilo. Es realitza durant 7 dies.
  2. Els primers tres dies es prendrà cada quatre hores un got gran de fruita liquada de les següents varietats: raïm, papaia, síndria, meló, pera, poma, préssec, albercoc, nectarina i pastanaga.
  3. És important escollir cada dia un tipus de fruita diferent i mantenir cada dia el mateix.
  4. També es pot prendre la quantitat d’aigua que es vulgui i hem de barrejar amb els sucs una dosi de clorofil·la que la traurem de les fulles verdes dels vegetals com per exemple els espinacs, bledes, enciam, julivert o créixens. Es poden barrejar les fulles liquades amb aigua o amb el suc.
  5. Durant el quart i el cinquè dia cal menjar cada 4 hores ½ kg aproximat de fruita i prendre també un suc amb les fulles verdes. Hem d’intentar mastegar i ensalivar bé.
  6. El sisè i setè dia cal menjar dos pomes o tres peres (o préssec, síndria albercoc, nectarina...).També es pot prendre un suc de fruita i introduir un caldo vegetal o alguna infusió.
  •  

5 dic 2011

El miso

Pasta de soja fermentada amb sal marina i cereals. És important que no estigui pasteuritzada. Aliment ric en proteïnes, hidrats de carboni, greixos, vitamines i minerals. També conté aminoàcids essencials per a la regeneració orgànica cel·lular. Conté enzims lactobacils que tenen la capacitat de transformar i produir nous aliments nutritius per a l’intestí millorant els problemes de flatulència i diarrees. És alcalí i neteja la sang d’impureses provocades pel tabac, alcohol, etc. Va bé per problemes de pell i al·lèrgies en general.
Es pot fer servir en sopes o salses. Sempre l’hem de diluir en un líquid calent però sense deixar que bulli. S’aconsella 1 culleradeta de cafè per cada tassa de sopa.
Tipus de miso: Mugi miso (soja i cibada), genmai miso (arròs integral i soja), kome miso (arròs blanc i soja), hatcho miso (100% soja) i miso blanco (fermentació més cura de 5 o 7 setmanes).
No hem de confondre mai el miso amb el mijo (un cereal).

I una recepta amb miso:


Paté de remolatxa
Ingredients
1 paquet de remolatxa cuita
1 cull. de ratlladura de pell de llimona
1 cull. de crema de cacahuet
1 cull. de miso blanc

Elaboració
Fem un puré amb tots els ingredients.
Si ho trobem massa dolç hi podem afegir també una mica de salsa de soja.
Aporta molts minerals i sobretot ferro, que va bé tant per joves com per gent gran.

1 dic 2011

Les algues

Les algues marines proporcionen molts minerals que el nostre cos assimila molt bé. Us en presentem unes quantes:

Arame
Té propietats molt beneficioses pel sistema cardiovascular i reproductor. Té un sabor dolç i cal remullar-la durant 5 o 10 minuts. Es pot afegir en amanides, verdures o pasta.

Alga dolça
De color vermellós, ens aporta molt ferro, té un sabor una mica picant i cal remullar-la dos minuts.

Spaguetti de mar
Té 9 vegades més ferro que les llenties. El seu valor proteic supera el de l’ou. Ens aporta 8 aminoàcids essencials. Cal posar-la també en remull i per cuinar-la s’aconsella afegir JCM (suc de concentrat de poma).

Hiziki
Molt rica en minerals, té un 34% del seu contingut en calci, que vol dir que és 14 vegades superior al que porta la llet de vaca. Molt bona per fer saltejats de proteïna vegetal, amanides o verdures.

Kombo
Molt rica en calci i ferro i en vitamina A i B. Intervé molt positivament en les patologies de tiroides. Molt indicada quan se segueixen dietes d’aprimament i molt aconsellable pels que pateixen artritis. Es fa servir en caldos, sopes, estofats, proteïna vegetal i llegums.

Nori
Rica en proteïnes i en vitamina B12. Té molta vitamina A. El seu consum està indicat per problemes de pell i de vista, en arteriosclerosi i en etapes de creixement. Només cal torrar-les una mica i ja es poden menjar, en sopes, amanides, pasta o com a snack.

Wakame
Conté molt calci, minerals  i està indicada per a problemes de cabell i ungles. Sabor suau, també cal remullar-la. Bona en sopes, verdures, estofats, cereals, etc.

Agar agar
Gelatina natural. S’utilitza moltes vedades en postres.

Espirulina
Molt expansiva, fomenta la depuració i disminueix la gana. No s’ha d’utilitzar mai en cas d’embaràs.

I una recepta per anar fent boca...


Mongeta verda a les algues


Ingredients
Mongeta verda llarga o  perona
1 porro
Algues Arame
Llavors de sèsam
Salsa de soja
Oli d’oliva, sal
Salsa de reducció de poma (JCM)

Elaboració
Bullim les mongetes al dente (10 minuts) i tallem la cocció amb aigua fresa.
Posem unes quantes algues en remull.
En una cassola posem el porro tallat a juliana i quan està “poxat” escorrem unes quantes algues i les afegim juntament amb les mongetes i 2 cullerades de salsa de soja i 2 de concentrat de poma.
Ho deixem 6 minuts, afegim una mica de sal (opcional) i oli i decorem amb el sèsam. També hi podríem afegir trossos de tofu i tindríem un plat molt complert amb proteïna vegetal.